V Ľutine začali práce 2.etapy projektu Miniskanzen drevených chrámov

20.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - V areáli Baziliky minor v Ľutine neďaleko Prešova sa tento mesiac začali práce na výstavbe druhej etapy miniskanzenu drevených chrámov. Ľutina je najvýznamnejším pútnickým miestom gréckokatolíkov na Slovensku.
Hlavnou myšlienkou projektu je priblížiť širokej verejnosti drevené chrámy ako duchovné a kultúrne pamiatky a na jednom mieste prezentovať sakrálnu architektúru širšieho okolia.
V prvej etape projektu, v období od mája do decembra 2011, bol upravený terén miniskanzenu, vybudovaný oporný múr, chodníky a osvetlenie a inštalovali tam desať miniatúr drevených chrámov z okolia Sniny a Humenného v mierke 1:10.
Gréckokatolícka cirkev, farnosť Ľutina, pokračuje vo svojom zámere doplniť miniskanzen ďalšími desiatimi maketami drevených chrámov, tentoraz z okresu Bardejov, spolu s oplotením areálu miniskanzenu, vybudovaním chodníkov a osvetlenia.
Súčasťou plánovaných aktivít je aj pracovný workshop u cezhraničného partnera - v Poľsku, tvorba a distribúcia propagačných materiálov.
Slávnostné otvorenie II. etapy miniskanzenu je naplánované na august 2013.
Cezhraničným partnerom projektu je poľská Caritas Rzeszowskej diecézy, ktorá je zriaďovateľom miniskanzenu drevenej architektúry poľsko-slovensko-ukrajinského pohraničia v obci Myczkowce. Tento park miniatúrnych chrámov otvorili v roku 2007 a nachádza sa v ňom 140 makiet drevených chrámov.
Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou (EÚ) z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátnym rozpočtom SR v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007-2013. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.
 

Vyberte región